Followers

Wednesday, January 19, 2011

Pak Arab di Bukit Bintang

Salam................. Kali ini aku hendak sebut pasal Pak Arab. Waktu dulu dulu orang orang tua ada berkata supaya kita jangan hina orang arab sebab dia orang bangsa nabi kita. Betul ke ?

Seperti biasa pada bulan jun setiap tahun Pak Arab banyak bertebar di Bukit Bintang. Yang bagusnya dia orang ni boleh berbahasa Inggeris jadi persolan komunikasi tidaklah berat sangat. Tapi dia orang cakap kat aku " In my country I'm a good muslim but here I'm a bad muslim" Jadi kat sini dia orang bolehlah buat apa apa suka dan akan bertaubat bila kapalterbang nak mendarat semula ke negara mereka. Bercerita pasal "this is muslim country" , minah arab juga kepanasan di Malaysia. Waktu mula sampai dia berbungkus macam lipat pisang, tetapi bila sampai ke hotel, panasnya bukanlah dapat ditahan tahan sehingga membuka baju dan mengambil kesempatan bertelanjang didalam bilik. Biasalah dia akan pakai seluar kaki besar dan cermin mata hitam bila keluar shopping. Pak arab bila sampai ke Malaysia banyak bawa ahli keluarga. Aku ingat perempuan yang ramai ramai tu anak dara dia, rupanya bini dia. Jangan pandang lebih lebih nanti dia orang marah.

Pertama kali jumpa arab ni aku bodoh sangat.... bodoh sebut menggunakan cara " budi bahasa budaya kita". Kalau nak cakap dengan dia orang korang kena cakap tengking tengking aja, barulah semangat. Dia suka dan sangat hormat kepada korang. Kalau cakap lembut lembut nanti korang jadi lembulah...jadi babulah buta buta. Pernah dulu bini bini arab ni mengadu kat aku bahawa lakinya hilang dan tak balik balik ke hotel. Aku senang saja" wait... your husband will be back " Makhluk ini pasti akan pulang jam 5 pagi, sebab jam mereka terlewat dari jam Malaysia. Mereka akan bangun tidur pukul 11.00 pagi untuk breakfast dimana waktu itu C/house dah tutup dan kemudian memekak marah marah..

Aku pernah disuruh menunggu seorang puteri raja arab jam 7.00 petang kerana ada majlis makan malam. Sampai pukul 9.00 malam dia masih di hotel Madrin Orental dengan betina betina garik Malaysia, peluk peluk dan seluk seluk macam dalam filem tu. Pukul 11 malam baru datang nak mentekedarah dan waktu itu ada tangan bersalam menghulur sesuatu padaku...Duitlah...seketul duit...................

Pada suatu hari seekor bapak ayam datang kepadaku mengatakan mahu naik ke hotel kerana anak ayamnya tak pulang pulang semenjak semalam. Aku dan DM naik kebilik dimaksudkan dapati anak ayam itu ada di dalam bilik tidak boleh keluar. Rupa rupanya Pak Arab ni nak buat anak ayam tu jadi bini dia dan lembu sekali. Dengan hanya bayaran RM 150.00 dia nak pakai sampai pagi lepas tu ayam tu dicakar cakarnya sampai lebam lebam. Jadi sesiapa yang nak jadi ayam jangan tidur dengan Pak Arab. Apabila bapak ayam marah marah, arab yang tak reti bahasa ini pun marah marah. Arab ni cakap kat aku " I don't know, this is your hotel and your country, you must safe me" .....Inilah bangsa nabi....Sebab tu nabi turun di negara arab kerana mereka tak macam orang

Sebenarnya ada banyak kisah pak arab terutama dalam bab pembaziran yang nanti kalau senang senang aku tuliskan. Walaubagaimana pun ada pak arab yang baik, yang sopan terutama kepada mereka yang pernah datang ke Malaysia setiap tahun. Mereka akan berlembut dengan kita, selembutnya orang Malaysia yang ada

Bersambung.....................

3 comments:

ayah yeop said...

Arab baik:
Suatu hari satu pusat agrotourism telah di lawati oleh seorang arab yang baik. Dalam kawasan tu dia nampak anak sungai (Parit besar danada air mengalir diladamnya) Banyak dan berbagai pokok buah-buahan yang sedang berbuah. Cuaca ketika itu terang menderang. Langit biru....

Arab itu menjerit kesukaan.... 'Ini lah syurga.... inilah syurga...'
Negara ini macam syurga. Dalam syurga ada sungai di bawahnya... ada banyak pokok ... ada banyak buah-buahan inilah syurga...'

Dia mengambil uduk dan bersembahyang dua rakaat di tepi parit tu ....

Agaknya inilah contoh arab yang baik.

Saya teringat ada terbaca, tapi dah tak boleh di kesan dari mana....

Rasulullah berpesan yang maksudnyha lebih kurang....
Janganlah mengsena orang arab kerana,

1. Bahasa Alquran adalah bahasa arab
2. Bahasa yang ditutur dalam Syurga adalah bahasa arab
3. Aku adalah keturunan orang arab.

Maaf tak dapat nak ingat siapa yang meriwayatkannya...

Panglima Muda said...

Tiap tiap yang buruk pasti ada kebaikan

kakcik said...

Kakcik datang untuk tumpang baca tentang pelbagai ragam manusia. :)