Followers

Thursday, February 3, 2011

Pagi Ini CNY

Pagi nan cerah menyinari Tahun Baru Cina. Tidak kedengeran bunyi mercun atau bunyi tarian naga. Tidak seperti tahun sebelum sebelumnya. Dulu kita dapat melihat Singa Tua menari, tahun selepasnya hanya anak singa menari, Dulu kita melihat berpasu pasu limau menghiasi kediaman tapi sekarang hanya limau plastik yang ada. Hari ini kita  melihat kawan kawan berbangsa Cina  bekerja dan mereka seolah olah tidak menyambut tahun baru. Mungkin tidak cukup duit atau mungkin tidak dapat cuti tapi tentu hairan kalau bangsa lain dapat cuti pada perayaan Tahun Baru Cina, cina pula kena kerja

 Inilah kekawan jadi mangsa keadaan...macam tak reti cuti


Tour guide pun tak reti cuti , maka jalan raya di Malaysia tidaklah seperti dahulu.... sibuk sentiasa dan tahun ini pasti kutipan ampau kita menurun....uncle uncle dah tak ada duit

5 comments:

E.d.Y said...

tadi nampak cina bawak teksi..xraya ke?

Panglima Muda said...

kedai hp pun bukak..... top up misti mau...masuk wang maa

Citarasa Rinduan said...

adeh..citarasa rinduan pun sahut 1 Malaysia...cuti ma............

siti murni said...

Ya..singgah butik Body Glove petang tadi..masih beroperasi..dan semua pekerja cina nya..masih berkerja...kesian diorang.

ANATI SOKI said...

heheheh... td p kedai makan pun. ada gak chinese yang lepak2 kt kedai makan. kedai diorng plak. tutup takat pkul12 tgh hari je. lepas pkul12 tgh hari dah operasi balik.. hehehe. gigih btol diorng mencari duit.. bagus jugak diorng nih kalau tgk btol2..
tp yang lawaknya.. kedai mlayu plak cuti lebih dr kedai cina. wakakkaa.. kedai mlayu cuti awalsminggu plak tuh.. wakaka.. mcm diorng plak yg nk raya..
fllow kamu smla