Followers

Wednesday, October 23, 2013

Orang Sakit Punggung

Salam,

Saya selalu suka sebut tentang perjuangan yang belum selesai. Hari ini kita masih berperang dengan diri kita, mengejar dan terus mengejar tapi penat......

Orang selalu sebut TEAM WORK. Bintang apakah  team work itu. Binatang ini berupa seekor gajah gamaknya yang mempunyai kekuatan tapi malangnya team work ini selalunya menjadi seperti seekor kancil yang mempunyai kecedikan tetapi badan kurus kerana tidak cukup makan.



Team work hanyalah merupakan kata kata semangat, kata kata pujukan , kata kata rayuan bagi membeli jiwa bagi memperbodohkan orang yang dah memang bodoh. Akhirnya yang bodoh inilah menjadi mangsa kepada mereka yang dikatakan WORK SMART.

Team work tidak akan menjadi selagi tidak ada sokongan dari pihak atasan atau berwajib. Contohnya esok ada gotong royong mencuci longkang masjid. Esoknya tukang canang tak datang dengan alasan ada hal keluarga, pak imam keluar jadi wakil kadhi , lain lain macai adahal jugak di tempat lain, akhirnya tok siak sorang sorang mencungkil longkang tu.....



Begitulah adanya kisah kita yang duduk di pejabat pejabat. Bila tiba mesyuarat pun belum tentu ada yang mahu datang kecuali dikenakan tindakan atau surat tunjuksebab. Kena paksa baru nak bergerak, kena gertak baru nak takut. Kalau bos kita 2x5, lagilah anak buah bersuka suka macam beruk dalam kandang.

Namun ada kerja yang lansung tak payah panggil orang tolong tapi datang jugak orang tolong bersusah payah walaupun tengah malam. Kerjanya ada kerja pakat pakat menyusahkan orang..........................

No comments: