Followers

Sunday, December 8, 2013

Saudara Mara Itek

Salam,

Ketikanya bertemu sahabat bersongkok kami bersembang panjang. Rata ratanya makcik bertudung juga tidak kalah sembangnya menceritakan "adik beradik" atau saudara maranya yang bersepah di Kuala Lumpur ini. Pelik ya orang KL memang tak ada dalam KL, banyak orang berhijrah yang berumah tangga di sini. Sahlah semua saudara maranya adalah orang kaya kaya dan pegawai tinggi kerajaan yang melempah sampai ke Puterajaya. mana mana yang miskin tidaklah pulak disebut...

gambar hiasan

Sahabat kita yang bersongkok itu menceritakan bahawa tokeh kedai hujung itu adalah sepupunya. Hebat juga dia ni, mungkin nanti dapat makan free atau sekurang kurangnya diskunnnnn...Pm tanya, adakah perempuan indonesia di kedai itu adalah isteri sepupunya, dia kata tidak... perempuan itu rakan kongsi katanya........Maka ramailah orang bersongkok berlonggok di kedai itu , tambahan pula dekat sedikit dengan PWTC.....



Semalam pm lalu di kedai itu dan terjumpalah dengan kelompok mereka. " tak makan kat kedai sebelah " tanya pm. " Tidak mahu" katanya. " Itu kedai indonesia " tambahnya lagi.....Pm hairan juga..agaknya orang tak kenal mana indon dan mana jawa kelang......



Pagi tadi pm singgah di kedai yang dimaksudkan untuk makan roti canai...." Abang ada sepupu datang masa persidangan kelmarin" tanya pm. Tuan kedai tersenyum sahaja..." Abang orang Kulim ke " tanya pm lagi...." Tak, saya orang seberang " jawabnya ringkas.....



Bagi pm kalau nak kira saudara mara kita semuanya memang banyak termasuklah mat saleh tu sebab semuanya anak cucu adam....Tak usahlah nak menunjuk nunjuk mencari bau bau bacang dengan orang orang yang ada duit. Dia orang bukanlah kenal dengan kitapun. Eloklah kita bersyukur dengan apa yang ada dan jangan menambah nambah cerita....


3 comments:

chengmai said...

sudah menjadi resam dunia dulu siapa pun tak kenal saya, tapi sekarang banyak pulak yg ngaku saudara paling2 tidak pun dia akan kata best friend atau orang kampong dia.Renung2kan lah.

chengmai said...

sudah menjadi resam dunia dulu siapa pun tak kenal saya, tapi sekarang banyak pulak yg ngaku saudara paling2 tidak pun dia akan kata best friend atau orang kampong dia.Renung2kan lah.

Panglima Muda said...

ha ha ha ha ha cerita kedai De Chow kit