Followers

Saturday, January 4, 2014

Layang Layang Bertali Benang

Salam,

Azan zohor telah berkumandang....pm masih disini setelah " menyampuk" coretan kawan kita " Suria Lekat Lekit"  Perangai pm menyampuk tak tentu hala ini memang ada tak baiknya. Ya lah orang nak cerita beri pengajaran pm pulak nak masukkan bab akidah.....isshhh buat orang marah je nanti....

Pm nak sentuh sedikit tentang " New Year ". Dulu masa budak budak pm pun seronok juga sambut NY tu apatah lagi waktu itu pm bekerja di Bukit Bintang. Pm sebenarnya seronok tenguk orang seronok. Ye lah, di Bukit Bintang tu macam mcam rupa orang ada. Paling seronok pula tenguk orang mabuk tertonggeng tonggeng, Kalaulah yang mabuk tu orang perempuan ...lagilah suka melihatnya. Tapi yang tak sedapnya bila ada orang suka bergaduh gaduh, sembelih menyembelih, tembak menembak.....Penatlah dibuatnya. Namun pada waktu itu pm memangnya sangat jahil. almaklum... "akulah segala galanya....."

Bila hampir tiba NY itu berbagai PERANCANGAN dibuat. Kalau yang berniaga itu pastilah merancang rancang apa yang mahu diketengahkan. Bagi pm pula adalah langkah langkah keselamatan bagi melayan karenah orang ramai. Betapapun merancang rancang sekalipun, ada juga peristiwa  berlaku di luar jangkaan. Misalnya ada orang tersepit dipintu lift, tersalah masuk tandas, tersalah peluk bini orang, tertelan penutup botol atau tersalah bayar bil .........kalau nak disebut memang banyak misal tak masuk akal. Di dalam situasi begitu, kami mengumpulkan banyak anggota di setiap sudut dan termasuk jugalah bagi kawalan lalu lintas. 



Bermula jam 12.00 malam itulah bergemalah Bukit Bintang bagai dirasuk hantu jembalang bila mana muzik berbunyi kuat dimana mana, manusia bersorak melompat bersuka suka sambil mengucapkan dan mengucupkan sebagai tanda selamat tahun baru



Dari jam 7.00 malam kami bertugas sehinggalah jam 5.00 pagi dimana keadaan kembali reda. Esok paginya kita bukan hanya melihat sampah sampah memenuhi jalan tapi juga melihat manusia bergelimpangan ditembuk tembuk dengan tanpa ada rasa kemaluan.

Sekarang pm tidak lagi mendengar semua itu. Malam tahun baru sangatlah sepinya. Hanyalah bantal menemani mimpi.......lagi best...siapa nak tenguk tv... lantak koranglah.....

Namun esok paginya setelah solat subuh jam 6.20 pagi.... ketika pm sedang berkemas kemas memasukkan barang ke atas kerusi belakang kereta, pm telah terjatuh ke dalam longkang  yang kebetulan betul betul berada di sebelah kereta.... betul betul happy new year....kaki luka dan calar serta sengal sengal terhentak yang pm dapat.... Petang itu longkang tersebut telah ditutup oleh anak anak. Benarkah manusia ini hanya merancang.....Hanyalah Allah tembat kembali....


4 comments:

zino said...

aduhh sakit tu.. semoga tak apa apa lah...

Panglima Muda said...

salam.....begitulah

kemboja putih Nasution said...

salam ...sambung balik baca blog ni ..dulu blog lama dah pupus...anyway selamat petang..

anajingga said...

salam ukhwah..ana singgah sini dengan kisah pm tentang tahun baru...pelbagai ragam manusia di atas muka bumi dgn pelbagai rencah hidup..