Followers

Monday, February 18, 2013

BILA KDN NAK SERBU

Salam......


Bercakap tentang tanah semenanjung, tanah melayu alangkah bahagainya. Kita menyanyikan lagu yang tidak dinyanyikan oleh mat dan minah indon, bangsa Filipino, mat mat bangla iaitu lagu Negaraku. Kita nyanyikan bersama di tanah melayu ini..."Negaraku tanah tumpahnya negaraku"

Jalan jalan di pasar bundle Chowit, memperlihatkan kita bangsa kita, orang China malaysia, orang Acheh dan Bangla berniaga. Pasar bundle yang dahulunya dipenuhi oleh orang orang melayu kini kian berkurangan. Tapak tapak mereka telah di sewa oleh bagsa asing dan ada setengahnya telah dibeli sepenuhnya oleh orang asing. Hari ini kita datang membeli barang barang di tangan orang asing dengan harga yang pelik pelik. Kuasa meletakkan harga pula di tangan mereka.


Ada perniaga melayu mengeluh kesah menghadapi saingan ini. Ada yang tertanya tanya bilakah KDN nak datang untuk sapu bersih kerana bangla yang berniaga kebanyakkan " kosong" dan mungkin duduk dalam pemeliharaan pihak tertentu. " KDN kalau nak datang eloklah bersendirian dan jangan join dengan mana mana pihak" kata mereka. Kalau pakat pakat join dengan pihak lain alamat ambik gambar tv dan masuk surat khabar ajalah .......kerja sia sia" tambah mereka lagi......Tentu tak elok kalau kita sebut ada pihak bocorkan rahsia.......

Apapun kita lihat hari ini dan selepas pilihan raya. Kalau seperti itu juga , maka eloklah banyak banyak bela bangla dan indon dalam malaysia...... sampai jadi kerajaan rojak......................No comments: