Friday, January 28, 2022

TUBUH YANG DURHAKA

 Salam,

Manusia ini kalau terlalu sangat rasa sakit, dia akan hilang sabar. Marahnya bagai tak mengenal tuhan dan mula merapu dana cakap yang bukan bukan. Lupalah dia tentang takdir, tentang apa yang sudah tertulis yang tak terpadam. Susah baginya menerima kenyataan hidup kerana dia mahu tuhan sentiasa mengikut kehendaknya atau sebenarnya dia mahu mengambil tugas tuhan.

Lalu telah adapun kitab kitab berbagai agama. Tidak ada satu kitab pun mengajar buat jahat. Ada kitab yang mirip mirip kerana " copy paste". Ada kitab mempunyai kepercayaan tuhan yang berbeza atau mungkin nama sahaja berbeza, yang penting mereka semua bertuhan.

Tiap kitab itu ada peraturan, sama ada peraturan dari langit atau peraturan peradaban manusia sejak zaman batu sehingga jadi rumah batu. Peraturan itulah panduan untuk hidup dalam menerima kenyataan tuhan masing masing yang bernama takdir.

Adakala kita perlu memandang cermin, melihat raut muka kita, melihat jalur yang jalur yang kehilangan keteganganya, memerhati mulut dan bibir , alis mata dan kelopaknya . Ia nanti kan memberi jawapan bahawa semuanya telah berubah, lupus tidak kembali lagi.........No comments:

TUBUH YANG DURHAKA

 Salam, Manusia ini kalau terlalu sangat rasa sakit, dia akan hilang sabar. Marahnya bagai tak mengenal tuhan dan mula merapu dana cakap yan...