Followers

Tuesday, May 21, 2013

Sedangkan Lidah Lagi Disedut

Salam............

Sudah lama hidup di tanah air ini. Tanah tumpahnya darah.....tolong jangan halau keluar.... Semenjak dari kecil kemudian masuk ke sekolah rendah kita mula mengenal bangsa kita sendiri. Buku buku sekolah menceritakan tentang masyarakat majmuk dan mengajak semua bangsa bersatu demi untuk keamanan. Sejak akhir akhir ini ada pula mulut longkang mula menyesatkan, membakar semangat perkauman. Akhirnya menjalar dari kampung ke kampung dan menjadi kesan tidak baik di tempat kerja. 

Bukan semua orang bekerja dengan kerajaan yang begitu selesa dengan kerenah malas tidak menentu... Uppps bukan semuanya ya.. Bukan semua orang bernasib baik begitu dengan sebegitu mudah buat loan, baru kerja tak sampai setahun dengan senang senang dapat pinjaman. Nasib mereka baik dapat kerja dengan kerajaan dan bolehlah cakap besar, bolehlah cakap apa sahaja kerana mereka tidak minta makan cari rezeki dengan bangsa lain.....Bagaimana dengan orang yang bekerja swasta yang masih bayar cukai walaupun untuk seketul berger ?

Orang tua tua dulupun tanam semangat kepada anak daranya supaya memilih orang yang bekerja dengan kerajaan. Kerja opis boy pun tak apa, janji ada pencen. Hari ini anak anak kita hendak masuk kerja kerajaan pun siksa kecualilah ada benda benda menarik. Maka rata rata anak anak muda kita masuk kolej swasta, masuk kerja kilang, masuk kerja di komplek komplek menjadi juru jual. Itupun kerja kerja sedemikian telah direbut oleh indon, bangla , myamar dan nepal. Mereka hanya ada cita cita yang pernah dinyanyikan oleh cikgu cikgu sekolah, pensyarah pensyarah kolej....." nanti besok bila you sudah keluar, you akan berjaya "............................................Terlajak pulak cerita ini....berbalik kita kepada masyarakat majmuk dan masyarakat pincang, jelasnya di sini masih ada rasa kasih sayang. Bila ada sesuatu bencana terjadi di depan mata, masyarakat yang terdiri dari berbilang bangsa, terdiri juga dari penagih dadah pelacur, perompak, along , akan menghulur tangan memberi bantuan simpati walaupun berkorban nyawa sekalipun.... Itulah Malaysia....

kebakaran kecil di lorong Hj. Taib

2 comments:

atuk said...

Assalamualaikum PM

kadang2 ada yg ambil kesempatan...mencuri barang....

Panglima Muda said...

tolong menolonglah tu