Wednesday, June 3, 2020

Cerita Tentang Hantu

Salam,

Ceritanya kemana pun pergi tak terlepas dari kisah hantu yang dimomokkan oleh kekawan. Dah banyak bangunan dijaga, cerita hantu tak pernah lepas dari mulut manusia. Mungkin dia orang syok dengan hantu ni.......ada orang berkata " sekuat kuat mana gengster, dia tetap takut dengan hantu"...walupun mungkin mereka mempunyai senjata moden. Senjata hantu lebih menggerunkan rupanya.


Melihat kepada awan yang begini sudah menimbulkan tanda tanya. Awan membentuk gambaran bermacam macam menyebabkan manusia bersangka sangka kepada tuhan. Biasanya ada sangka sangka yang buruk, malapetaka yang bakal menimpa . Namun dikala awan senja, janganlah korang main main , ketikanya matahari mulai terbenam.......eloklah masuk ke dalam rumah.  Mana mana mereka yang sedang memandu di high way eloklah berhenti di R&R........Bukan apa pun...berhenti sembahyang, makan sikit sikit dan lepas itu sambung balik perjalanan.........semua ini supaya perut tidak naik hantu.....


Ada juga tempat yang begitu mendatangkan kesan kepada pm... Ya lah waktu malam..paip berbunyi kuat, bergetar bergegar. Mungkin pada gambaran sangkaan orang,  hantu sedang mandi. Tambahan lagi lampu dinding main berkelip kelip menjadi mambang lampu. Rasa ketakutan kebimbangan menimbulkan gambaran di dalam otak...pontianak berada diatas bumbung, dengan uniform putihnya, atau duduk di tepi tangga, dengan rambut hitam yang panjang,dengan suara mengilai ......ah..rupanya hanya hayalan........tapi takut juga.


Bertugas waktu malam, apa yang kelihatan melintas dikatakan hantu walupun haya kucing kucing liar atau musang sedang mencari makan. Jika anda menjadi hantu, mungkin anda turut marah dengan sangkaan sangkaan manusia. Anda pun tidak mahu dipersalahkan. Jangan heran disuatu masa, hantu membuat group what's up mereka menubuhkan persatuan hantu hantu dan membantah kejahilan manusia. Mereka berjuang membersihkan nama mereka, mempertahankan aktiviti malaman mereka. Nasihat pm...kembalilah kepada kepercayaan tuhan yang maha esa, yang mencipta  makhluk dengan keagungannya...Biarkan hantu dengan hantunya dan kita jaga kita

Sekian......dari....

PANGLIMA MUDA 

2 comments:

Jijah said...

hehehe kesian hantu ... dia pun nak royalti ... tapi saya teringat cerita kawan saya .... dia ni memang ada special gifted sbb boleh nampak hantu ... soo dia cerita.. 1 hari dia terkejut sebab ternampak hantu .. tapi hantu tu pun leh terkejut sebab orang boleh nampak hantu... wallahuaklam ... jijah singgah sini jalan2 baca2.. have a nice day PM

azieazah said...

Saya penakut. Cerita hantu memang tak tengok.

Cerita Tentang Hantu

Salam, Ceritanya kemana pun pergi tak terlepas dari kisah hantu yang dimomokkan oleh kekawan. Dah banyak bangunan dijaga, cerita hantu ...