Followers

Sunday, May 8, 2011

Orang Islam Dan Kristian menyambut Hari Ibu

Salam......... hebohlah pasal surat khabar menyebut, menyucuk, melatahkan tentang adanya ugama kristian hendak dijadikan ugama resmi negara tercinta ini. Maka pakat pakatlah orang tidak puas hati sini, melatah meloncat seadanya macam tsunami bakal tiba. Dulu pulak pasal ada gereja melayu, pasal tak puas hati bila kitab kristian tu sebut nama Allah.

Sana sini orang membincangkan tentang sambutan hari kekasih mengikut pertunjuk kristian dan hari ini pula menyambut hari ibu pula, siapa punya angkara? Ada orang Malaysia yang mula mula mengistiharkan hari ibu ke ? Soal ugama memang sensitif, soal kaum juga begitu. Sudah jadi dasar orang melayu mahu dihormati, bukan hormat pada adapnya saja tetapi ugamanya. Orang melayu mahu duduk ditempat yang tinggi dimana mereka mahu melihat orang orang lain tunduk dengan apa yang mereka miliki. Apabila ada yang menyebut, ugama kristian bakal menjadi ugama resmi.... pastinya panas dan marah............

Kalau marah janganlah berpura pura marah, jangan juga kita membakar kelambu sendiri. Kita adalah orang melayu moden dan berpelajaran dan bukan lagi orang kampung yang hidup dipenjuru sungai. Orang kampung dihujung sungai juga sudah bijak soal sains dan metamatik. Jangan mengelabah, jangan latah, jangan merapu melompat sana sini. Apa sahaja isu dibangkitkan misti bersebab selain dari melariskan surat khabar.

Kepada yang bekerja tu buatlah kerja masing masing dam ambil tanggung jawab dan bukan sekadar mengajak orang berhimpun di hari cuti hujung minggu atau berhimpun ramai ramai selepas solat jumaat. Buatlah kerja berfaedahNo comments: