Followers

Monday, August 8, 2011

Keindahan Al Quran

Salam.........semalam berbicara dengan anak bujang tentang surah Ar rahman. Bercerita tentang kasih tuhan dan syurga pembalasan serta bidadari. Bercerita tentang neraka yang sehingga kini tidak ditakuti manusia dan tidak dipercayai oleh manusia. Cuma aku berpesan bacalah surah itu diwaktu malam hari atau diwaktu dhuha.

Bercerita lagi tentang orang yang menggadaikan akidah . Sembahyang  tonggang tonggek bersama  ahli ibadah tidak dapat mempertahankan akidah kerana selamanya tidak pernah diberi kefahaman. Berpuasa dengan tekun tetapi tidak mahu sujud kepada Allah. Semalam aku berkata bahawa bukanlah senang untuk mendidik anak dan isteri kerana iman itu bukannya seperti ubat yang boleh ditelan telan. Semalam dia kembali membetulkan bacaan dengan penuh kepayahan, butir butir hurup dan tajuwid yang disebut. Setiap kepayan itu adalah perjuangan yang belum berakhir...........Bismillah....


"The sun and the moon run on their fixed courses (exactly) calculated with  measured out stages for each (for reckoning, etc.).
And the herbs (or stars) and the trees both prostrate.
And the heaven He has raised high, and He has set up the Balance.
In order that you may not transgress (due) balance."


No comments: