Followers

Thursday, January 27, 2011

Mari Kerja di Hotel

Salam........ aku nak promote sikit......Dari dulu lagi aku ada cakap pada kekawan aku yang kebanyakkannya kerja kerajaan dan swasta. Ambillah nasihat aku yang bodoh ni... Anak anak kita mana mana yang lepas SPM dan suka menghabiskan duit emak bapak suruhlah mereka kerja di hotel. Kerja cuci jamban pun tak apa kerana kerja itu mulia macam yang  dibuat oleh pekerja kapalterbang. Cuma sebutannya berbeza tak sesedap "air crew "
Kerjalah dihotel kalau malas nak sekolah lagi. Dua tahun kerja dihotel sudah mencukupi untuk merebut jawatan supervisor atau setidak tidaknya jadi senior apa apa. Orang keluar diploma selepas 3 tahun masih merangkak rangkak untuk mencapai gaji RM 1000 /- atau kalau tak kena gaya kerja kilang. Kerja di hotel membolehkan kita belajar macam macam termasuk belajar bahasa negara lain. Biasalah kerja shift tetapi yang penting makan ditanggung dan kalau buat OT pun masih boleh menjamu selera free aja.

Korang fikirlah biasa kita minum pagi paling kurang pun  RM 3/-( Teh + roti canai)  makan tengah hari RM 5-6 termasuk minum sirap air longkang, buat OT sampai petang kena lagi minum petang RM 5/-. Busuk busuk sehari RM 10/- dan sebulan RM 300/-, itupun kalau tak belanja girl friend. Kerja dihotel ada tangga gaji juga. Katalah gaji kasar RM 500/- tetapi pihak hotel biasanya akan membayar "service point" mengikut keuntungan hotel. Satu point katalah RM 200/- tetapi mereka akan dibayar melebehi 2 point . Kat  tempat aku 3 point. Sendiri mau ingatlah RM 200/- X 3 =  RM 600 + gaji kasar RM 500/-. Kat sana aje lebih RM 1000/- tak termasuk duit OT ataupun apa apa elaun...

Kalaulah ada company nak bagi korang terus RM 1400/-.... siapalah korang tu ? Ahli musik, pemandu bas metro jaya, body guard, atau korang anak saudara taukeh balak ?

Aku sengaja tulis macam ini untuk mengingatkan bangsa aku kerana aku biasa melihat anak anak bangsa lain datang ke hotel untuk buat kerja part time , masa cuti sekolah. Anak anak bangsa aku tak minat kerja dihotel kerana memikirkan hotel bayar gaji sikit sangat. Mereka tidak memikirkan bahawa disini ada kemahiran dan gaji dibayar, makan , pakaian diberi percuma dan lagi mereka mahu apa..?.. jodoh juga banyak disini, banyak perempuan cantik cantik, lelaki hensem jambu.... banyak mat saleh cari laki orang malaysia kerana kesunyian waktu malam. ..... aku salah cakap ke....... tanya mankuchai ...






1 comment:

Anonymous said...

Nak tanya, Kalau en. perhatikan, bagaimana kalau kerja sebagai IT Support/ IT Executive kat hotel? waktu kerja dia macam mana? TQ